Sağlık

Araştırma sonuçları multivitamin kullanımının ömrü uzatmadığını gösterdi

Çoğu zaman sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyen kişiler vitamin veya mineral takviyeleri ya da bunların bir arada bulunduğu multivitaminleri kullanıyor. Bu takviyelerin küresel pazarda on milyarlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Dünya genelinde yapılan araştırmalarda multivitaminler hakkında bugüne kadar çeşitli sonuçlar elde edildi. Örneğin bazı araştırma sonuçları bu takviyelerin kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini artırdığını öne sürmüştü. Yapılan başka araştırmalarda multivitaminlerin yaşlılıkta bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceği iddia edildiği olmuştu.

İlgili Makaleler

20 YILLIK İNCELEME YAPILDI

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmacıları tarafından yapılan ve JAMA Network Open adlı hakemli dergide çarşamba günü yayımlanan çalışmada multivitaminlerin uzun yaşama etkisi değerlendirildi.

Daha önce yapılan üç kapsamlı araştırmanın sonuçlarını analiz eden araştırmacılar, en az 20 yıl boyunca takip edilen 390 bin 124 yetişkinin verilerini inceledi. İncelenen bu kişiler genel olarak sağlıklıydı.

Araştırmacılar, multivitamin kullanımının erken ölüm riskini azalttığına dair bir bulgu edinmezken böyle takviyeler alan kişilerin takip döneminin ilk yıllarında ölüm riskinin yüzde 4 daha yüksek olduğu kaydedildi.

Elde edilen sonuç multivitaminlerin zararlı olduğunu gösterebileceği gibi; yaşlanan veya sağlık sorunu yaşayan kişilerin takviye almaya başlaması durumuyla da açıklanabilir.

MULTİVİTAMİNERİN SAĞLIKSIZ BESLENMEYE FAYDASI OLMUYOR

Çalışmada yer almayan Dr. Jade A. Cobern, multivitaminler hakkında “Bu çalışma, genel olarak multivitaminlerin daha uzun yaşamayı sağlamayacağını gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre vitamin takviyesine ihtiyaç duyan kişilerin ayrı ayrı takviyeler alması zararlı olmuyor. Örneğin kişi demir veya B vitamini eksikliğinden muzdarip ise bunları takviye olarak almasında sorun yok. Doktor tarafından verilen vitamin takviyesi konusuna değinen Cobern, “Eğer doktor bir vitamin yazıyorsa, o ilacı almak önemli” sözlerini kullandı.

Bunun yanı sıra uzmanlar, önemli olanın sağlıklı beslenme biçimi olduğunu belirtiyor. Çalışmada yer almayan diyetisyen Duane Mellor, vitamin ve mineraller hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Vitamin ve mineral takviyesi sağlıksız beslenmeyi tek başına düzeltmez fakat bir kişi bunları gıdalardan almakta zorlanıyorsa temel besin maddelerinin karşılanmasını sağlayabilir “

2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre sağlıklı beslenmenin ömrü 10 yıl uzatabileceği tespit edilmişti.

Cobern, sağlıklı beslenme konusuna dikkat çekerek “Beslenmemize daha fazla sebze, tam tahıl veya baklagil ekleyerek, kırmızı et ve alkol tüketimini azaltarak ve hareketsiz geçen zamanı düşürerek muhtemelen hepimiz bir fayda kazanabiliriz.” dedi.

KAYNAK: TRT HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu